Η κλιματική αλλαγή προκαλεί επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία των ελιών στο ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Croix, η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα.
Οι γαλλικές ενημερωτικές πηγές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιολάδου και στην αντίστοιχη αύξηση των τιμών του προϊόντος. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα La Croix παρουσιάζει σε ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο “Δεν έχουμε πια χειμώνα: Στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν” μαρτυρίες από ελαιοκαλλιεργητές και ειδικούς που αναφέρουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην παραγωγή της ελιάς.
Σύμφωνα με τις αναφορές, τον Νοέμβριο, ο υδράργυρος στην περιοχή της Χαλκιδικής διατηρούσε τιμές άνω των 15°C, υπερβαίνοντας τα συνήθη 10°C για αυτήν την περίοδο. Ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, επισημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι περίπου 10 βαθμοί την εποχή εκείνη. Επιπλέον, ένας ελαιοπαραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα επισημαίνει ότι οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, δημιουργώντας αντίφαση με τις ανάγκες για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, “οι γίγαντες της ελαιολάδου βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, προκαλώντας αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου και των ελιών.”
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετώπισε δυσκολίες το 2022, ενώ η φετινή ξηρασία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί κατά 39% το 2022-2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021-2022.