Αρχικη » Θα ήθελες να δοκιμάσεις το πρώτο φιλέτο εκτυπωμένο με 3D και φυτικές βάσεις;

Θα ήθελες να δοκιμάσεις το πρώτο φιλέτο εκτυπωμένο με 3D και φυτικές βάσεις;





Η Redefine Meat έχει κυκλοφορήσει εμπορικά το πρώτο φιλέτο στον κόσμο, που εκτυπώθηκε με τεχνολογία 3D και είναι φτιαγμένο από φυτικά υλικά στην Ευρώπη.


Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την παροχή στους καταναλωτές των καλύτερων εναλλακτικών κρεάτων, μια startup παράγει τα λεγόμενα “ολόκληρα κομμάτια” φυτικού κρέατος χρησιμοποιώντας εκτυπωτές 3D.


Η ισραηλινή εταιρεία Redefine Meat δηλώνει ότι καταφέρνει να αντιγράψει καλύτερα την υφή, τη γεύση και το άρωμα των μπριζολών και του αρνιού με τη χρήση φυτικών υλικών.


Ένα γεύμα πέντε πιάτων οργανώθηκε στο εστιατόριο Chotto Matte στο Λονδίνο, για μια δοκιμασία μεγάλης κλίμακας, όπου κλήθηκαν 50 σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και κριτικοί φαγητού.


Οι περισσότεροι ήταν θετικά έκπληκτοι από την ποιότητα του προϊόντος, που ονομάζεται ‘New Meat‘, ή στα ελληνικά, “Νέο Κρέας“.


“Μια βιώσιμη προσέγγιση στην κατανάλωση κρέατος.”


“Όταν το κόβεις, υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Όταν το ψήνεις στη ψησταριά, μπορείς να παρατηρήσεις ότι είναι λίγο διαφορετικό, επειδή ψήνεται πολύ γρήγορα και σφραγίζεται αρκετά γρήγορα. Ενώ διάφορα κομμάτια από ωμό κρέας έχουν διάφορες μαγειρικές ιδιότητες, ξέρεις, έχεις το φιλέτο ή το γόνατο ή τον ώμο που ψήνεται αργά”, δήλωσε ο Jordan Sclare, Global Executive Chef της Chotto Matte, διοργανώτρια αυτού του event.


“Έτσι μοιάζει κάπως σαν ένα ‘βοδινό’ που έχει μαγειρευτεί αργά. Αλλά όταν το σφραγίζεις, γίνεται ροζ και σφραγίζεται, όπως θα γινόταν με ένα φιλέτο ‘βοδινού’.”


Η Redefine Meat ελπίζει να πείσει τους λάτρεις του κρέατος να μειώσουν την κατανάλωσή τους.


“Προσφέρουμε μια εύκολη μετάβαση και τη δυνατότητα να συνεχίσετε να καταναλώνετε κρέας χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία, τη βιωσιμότητα ή τη γεύση. Προσπαθούμε να πείσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος,” δηλώνει ο Eshchar Ben-Shitrit, CEO της Redefine Meat.


Πώς παρασκευάζεται το “Νέο Κρέας”;





Τεχνικά, η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Redefine Meat αρχικά εργάστηκε για να μελετήσει πραγματικά κομμάτια κρεάτων — ακόμη ανέπτυξαν τεχνητή νοημοσύνη για να παρατηρεί την υφή του κρέατος για να την αντιγράψει.


Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να ταιριάξουν την εμφάνιση ενός κομματιού ‘βοδινού’, για παράδειγμα.


Και για να ολοκληρωθεί το κόλπο, πρέπει να ξεγελάσεις όλες τις αισθήσεις…


“Αυτό είναι το αίμα και το άρωμα που πραγματικά μεταφέρουν γεύσεις και αρώματα που εισέρχονται στο τελικό τους προϊόν,” δηλώνει ο Alexey Tomsov, μηχανικός τροφίμων στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας.


Η ακριβής λίστα των συστατικών φυλάσσεται με προσοχή. Η εταιρεία δηλώνει ότι το “Νέο Κρέας” παρασκευάζεται “χρησιμοποιώντας μια σειρά από προστατευόμενες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογίες” και “φυτικά συστατικά,” συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών.


“Έτσι, έχουμε φυσικά χρώματα που προέρχονται από εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών που του δίνουν αυτό το πραγματικά χαρακτηριστικό χρώμα που περιμένουμε να πάρουμε από ένα ζωικό προϊόν. Και πράγματι, έχουμε εδώ γεύσεις και επιπλέον στοιχεία που του δίνουν αυτήν την πραγματικά μοναδική γεύση που προέρχεται από ένα φορέα γεύσης παρόμοιο με το ζωικό,” δηλώνει.


“Το αποκαλούμε πραγματικά προσθαφαιρούμενη κατασκευή, όπου κατασκευάζετε το προϊόν στρώμα προς στρώμα. Αυτό μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη δομή των ινών για να παγιδεύουμε λίπος και υγρασία μέσα στις ίνες και να δημιουργούμε ένα τρόφιμο-προϊόν που είναι τεχνητό, αυτό που μπορείτε να φάτε σήμερα, το οποίο είναι το πλησιέστερο πράγμα στο βιολογικό κρέας, το οποίο έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Και όταν το βλέπετε, μοιάζει με κρέας, όταν το βάζετε στο στόμα σας, νιώθετε την υφή του κρέατος και το μυαλό σας το συσχετίζει με το κρέας,” λέει ο Ben-Shitrit.





Όσον αφορά το αίμα, ο Tomsov δεν επιτρέπεται να πει περισσότερα.


Ένα νέο εργοστάσιο, πάντως, θα ανοίξει τους επόμενους μήνες στην Ολλανδία, όπου θα παράγονται 5.000 τόνοι “Νέου Κρέατος” ετησίως.


Το εστιατόριο Chotto Matte, όπου έγινε η δοκιμή, προσφέρει ήδη το “Νέο Κρέας” στο μενού του.


Τους τελευταία δύο μήνες, το νέο προϊόν έχει δοκιμαστεί σε άλλα 32 εστιατόρια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και το Ισραήλ.


Ο Chef Sclare διαμόρφωσε το μενού γύρω από το φυτικό “Νέο Κρέας“.


Εντυπωσιακά, χρησιμοποίησε το “βοδινό-Νέο Κρέας” σε ένα πικάντικο τεριγιάκι και μαγείρεψε το “αρνί-Νέο Κρέας” με κόλιανδρο και περουβιανή τσίλι μίσο.


Η Redefine Meat σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της σε περισσότερα εστιατόρια στην Ευρώπη το 2023 και ελπίζει να καταστήσει τα προϊόντα της διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ.


Δείτε παρακάτω το βίντεο των Reuters, με την διαδικασία παραγωγής, προετοιμασίας και κατανάλωσης:


Εσείς τελικά, βλέποντας όλες αυτές τις πληροφορίες, θα το δοκιμάζετε έστω και μία φορά, ή όχι;