Αρχικη » Το ChatGPT έδωσε εξετάσεις σε ΑΕΙ και πέρασε με «πολύ καλά»

Το ChatGPT έδωσε εξετάσεις σε ΑΕΙ και πέρασε με «πολύ καλά»

Δύο εικονικές διαδικτυακές εξετάσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θέτουν εν αμφιβόλω την πλήρη ετοιμότητα για την διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακή μορφή.



Την «εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας» επικαλέστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνοντας πλήρη ετοιμότητα για την διεξαγωγή των εξετάσεων των ΑΕΙ με ψηφιακή μορφή, όπου αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, εξαιτίας των καταλήψεων.

Οι εξετάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικά μέσα «λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας» σημείωνε προ ολίγου η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ.

Και ενώ θεωρητικά όλα είναι έτοιμα για να γίνει πράξη η απόφαση της Συγκλήτου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, πραγματοποίησε ένα πείραμα που αν μη τι άλλο προβληματίζει.

Έκανε δύο εικονικές διαδικτυακές εξετάσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο ChatGPT προκειμένου να καταδείξει ότι είναι διαβλητές.

Ο καθηγητής, στην ανάρτησή του στο FB, αναφέρει ότι έδωσε στο ChatGPT «θέματα» για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το μηχάνημα απάντησε «πολύ καλά», δηλαδή 7-8 και με προσπάθεια λίγων λεπτών ακόμη θα μπορούσε να πετύχει το «Άριστα», δηλαδή 9 ή 10.

«Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Η άγνοια του υπουργείου Παιδείας είναι πρωτοφανής», σχολιάζει ο Νίκος Μπελαβίλας σπέρνοντας τον σπόρο της αμφισβήτησης και κρούωντας ένα «καμπανάκι» κινδύνου με δεδομένα πως την εποχή της πανδημίας δεν υπήρχε ChatGPT.