Αρχικη » Αναγνώστης σελίδας αποφάσισε να κάνει επώνυμα καταγγελία, αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Αναγνώστης σελίδας αποφάσισε να κάνει επώνυμα καταγγελία, αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Ένα σοκαριστικό θέαμα αντίκρυσε αναγνώστης του cibum ανοίγοντας πρόσφατα μία συσκευασία με κατεψυγμένο σπανάκι, γνωστής μάρκας που αγόρασε από σούπερ μάρκετ της περιοχής του.

Ανάμεσα στους σβώλους με τα κατεψυγμένα φύλλα του λαχανικού ξεχώριζε καθαρά μισό κατεψυγμένο ποντίκι! Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλε στο cibum, o Δημήτρης Δεληγιάννης πήρε ένα κομμάτι χαρτί και απομάκρυνε τον ποντικό από το σπανάκι για να σιγουρευτεί ότι δεν τον «ξεγελούν» τα μάτια του!

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί και στα σχόλια κάτω από δημοσίευμα που αφορούσε καταγγελία για άλλο τρόφιμο με ξένο σώμα, δεν βρήκε άκρη με τους υπευθύνους.

«Εγώ το καλοκαίρι αγόρασα μία συσκευασία σπανάκι γνωστής επώνυμης εταιρείας και ανοίγοντάς το για να το μαγειρέψουμε βρέθηκε μέσα κατεψυγμένο μισό ποντίκι! Επικοινώνησα με την εταιρεία, φυσικά η εταιρεία είπε ότι δεν είναι δικό μας, κάπου βρέθηκε, κάποιος το βάλε και αναγκαστικά έκανα καταγγελία στον ΕΦΕΤ. Από τον Αύγουστο περιμένω απάντηση ακόμα από τον ΕΦΕΤ για να μπορέσω να κινηθώ νομικά και δεν έχω τίποτα στα χέρια μου και έχει ο Θεός…

Τα ποντίκια στη βιομηχανία τροφίμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ειδησεογραφία τροφίμων ασχολείται με την παρουσία τρωκτικών σε εστιατόρια, ή μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα. Τα τρωκτικά σε τρόφιμα είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Πρόκειται για την χειρότερη περίπτωση μόλυνσης τροφίμων από ξένο σώμα καθώς τα  τρωκτικά είναι επικίνδυνοι μεταφορείς των τροφιμογενών παθογόνων. Ποντίκια και αρουραίοι μπορεί να βρεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τροφίμων. Αυτό γιατί μπορεί να συνορεύουν με περιβάλλοντα όπως χωράφια ή δάση και με τις πόρτες ανοιχτές και τις μικρές τρύπες που δεν είναι σφραγισμένες, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση με ευκολία. 

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ανέκαθεν κατανάλωναν και μόλυναν τρόφιμα, μετέδιδαν ασθένειες και προκαλούσαν φθορές σε κτήρια και εξοπλισμό. Οι επιδρομές των τρωκτικών καταπολεμούνταν συνήθως όταν έφθαναν σε προβληματικά επίπεδα. Σήμερα, όμως, τα πρότυπα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν όλο και πιο σημαντική την αποτελεσματική και επαληθεύσιμη καταπολέμηση των τρωκτικών όλο το χρόνο.

Ειδικά στην βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής υπάρχει πιθανότητα εισόδου τρωκτικών του αγρού ή της εγκατάστασης στην φάση της αρχικής επεξεργασίας που συνήθως γίνεται σε στεγασμένους χώρους αλλά όχι ουσιαστικά κλειστούς. Στην συνέχεια είναι πιθανό να περάσει το σώμα του τρωκτικού στα επόμενα στάδια και ακόμα και να καταψυχθεί ή να κονσερβοποιηθεί. Ο εξοπλισμός που συνήθως ελέγχει τέτοια ξένα σώματα είναι το X-RAY που ακτινογραφεί το σακουλάκι με το τελικό προϊόν πριν αυτό μπει στο τελικό κιβώτιο με το οποίο θα διακινηθεί στην αγορά! Οι επιχειρήσεις πλέον διαθέτουν τέλειο εξοπλισμό.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ. να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά. Άλλες βακτηριακές ασθένειες που προκαλούνται από το δάγκωμα των τρωκτικών όπως ο μυϊκός τύφος. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι:

  • Σαλμονέλωση
  • Λεπτοσπίρωση
  • Τριχινίαση
  • Πανώλη

Στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ποτών, η μη εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένου ελέγχου των παρασίτων, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια αποθεμάτων και προϊόντων, την ανάκληση προϊόντων, την καταστροφή του εξοπλισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θέτει σε κίνδυνο το όνομα και τη φήμη της ίδιας της εταιρείας, μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες και να φτάσει έως και το κλείσιμό της.

Πηγή: cibum

*Το cibum δημοσιεύει στο παρόν άρθρο την καταγγελία καταναλωτή “ως έχει” χωρίς εγγυήσεις πληρότητας, ακρίβειας, χρησιμότητας ή επικαιρότητας και παρότι έχει διερευνήσει στο δυνατό την αλήθεια της καταγγελίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλήθεια της περιγραφής των γεγονότων και των φωτογραφιών που την συνοδεύουν και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή σκοπιμότητα στο περιεχόμενό της.