Σεισμός στον Κορινθιακό: Τι λένε οι ειδικοί για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ – Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Αισθητός έγινε ο σεισμός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παρακολουθείται το φαινόμενο – Η γεωδυναμική ταυτότητα της περιοχής

Αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παρακολουθείται το φαινόμενο

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Πάτρα

Αισθητός έγινε ο σεισμός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παρακολουθείται το φαινόμενο – Η γεωδυναμική ταυτότητα της περιοχής

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου 2025 στον Κορινθιακό Κόλπο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής, όπου έγινε έντονα αισθητός.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:11 π.μ. από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου, στον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού, και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

🧭 Επιστημονικά Δεδομένα και Ανάλυση

  • Εστιακό βάθος: 5 χλμ (ρηχός σεισμός, γι’ αυτό και έγινε πολύ αισθητός)
  • Επίκεντρο: Θαλάσσιος χώρος δυτικά της Ναυπάκτου
  • Ισχύς: 4,8 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση από USGS 5,0)
  • Χρονική στιγμή: 27 Μαΐου 2025, ώρα 09:11

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η σεισμική δόνηση «εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια της περιοχής», τονίζοντας πως η περιοχή του Κορινθιακού είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς της χώρας.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε έντονα αισθητός σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ενεργοποίηση κάποιου μεγάλου σεισμικού ρήγματος», σημείωσε ο Λέκκας σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ.

Η Σεισμική Ιστορία της Περιοχής

Ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα. Η γεωδυναμική του συμπεριφορά με συχνές επιφανειακές δονήσεις έχει μελετηθεί εκτενώς από γεωλόγους. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη τεκτονική δραστηριότητα λόγω της σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών, με ιστορικούς σεισμούς που ξεπερνούν τα 6 Ρίχτερ.

Η δόνηση της 27ης Μαΐου έρχεται να προστεθεί σε ένα γνωστό σεισμικό τόξο που περιλαμβάνει τα ρήγματα της Ναυπάκτου, του Γαλαξιδίου και της Αιγείρας.

Παρακολούθηση και Επιφυλακή

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις για μετασεισμική ακολουθία που να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι σεισμολόγοι, σε περιοχές με επιφανειακά ρήγματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν δονήσεις μικρότερης έντασης.

Η Πολιτική Προστασία δεν έχει αναφέρει ζημιές ή τραυματισμούς, ωστόσο παρέμεινε σε ετοιμότητα τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν.

Συμπερασματικά

Ο σημερινός σεισμός στον Κορινθιακό είναι υπενθύμιση της σεισμικής δραστηριότητας της χώρας μας, αλλά δεν συνιστά ιδιαίτερο λόγο πανικού. Η επιστημονική κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή, ενώ οι ειδικοί ζητούν ψυχραιμία και σωστή πληροφόρηση από έγκυρες πηγές.


Πηγή: NetGreeks

Γίνετε μέλος της κοινότητάς μας στο Facebook και στο Instagram και ενημερωθείτε πρώτοι για κάθε εξέλιξη!