Τραμπ μετά την επικοινωνία με Πούτιν: Ρωσία και Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις εκεχειρίας
Αντίθετη γνώμη έχουν οι διεθνείς αναλυτές: Η δίωρη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν έληξε χωρίς σαφή πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μια δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, την οποία οι ΗΠΑ περιέγραψαν ως προσπάθεια να πειστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία.
Και οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν τη συνομιλία θετική, με τον Πούτιν να τη χαρακτηρίζει «ειλικρινή» και «χρήσιμη», αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο Τραμπ, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε πως η συνομιλία πήγε «πολύ καλά» και υποστήριξε ότι «Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και, το σημαντικότερο, για τον τερματισμό του πολέμου».
«Οι όροι για κάτι τέτοιο θα διαπραγματευτούν αποκλειστικά από τις δύο πλευρές, όπως και πρέπει, γιατί μόνο αυτές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Πούτιν, σε δήλωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε επίσης ότι «μια εκεχειρία με την Ουκρανία είναι εφικτή», προσθέτοντας όμως ότι «Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να καταλήξουν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς».
Να υπενθυμίσουμε πως, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ για συνομιλίες με τον Πούτιν, η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με drones κατά ουκρανικών στόχων.
Παρά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που έγιναν στην Τουρκία την Παρασκευή, τα ακριβή σημεία πιθανών συμβιβασμών παραμένουν ασαφή. Ο Τραμπ υπονόησε ότι οι συνομιλίες στην Τουρκία απέτυχαν, επειδή έπρεπε πρώτα να μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.
Πριν από τη συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συζήτησε την επιτακτική ανάγκη για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία από πλευράς Πούτιν, διαφορετικά η Ρωσία θα αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις.
Ωστόσο, μετά την κλήση, ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά σε νέες κυρώσεις ούτε άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν συμφώνησε σε άνευ όρων κατάπαυση πυρός.
Ο Ζελένσκι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, χαρακτήρισε τη στιγμή «καθοριστική» και σημείωσε: «Τώρα θα φανεί αν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πραγματικά ικανοί να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία και να φέρουν πραγματική και διαρκή ειρήνη».
Οι συνομιλίες για την εκεχειρία κατέρρευσαν όταν η ουκρανική αντιπροσωπεία δήλωσε πως της παρουσιάστηκαν από τη ρωσική πλευρά απαιτήσεις που θεωρήθηκαν «απαράδεκτες». Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβανόταν η πλήρης απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2022: Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.
Η ρωσική αντιπροσωπεία φέρεται επίσης να απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο την επίσημη αναγνώριση των περιοχών αυτών ως ρωσικών, αλλά και τον τερματισμό κάθε μορφής βοήθειας προς την Ουκρανία — συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων μετά τη λήξη των συγκρούσεων.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αμέσως μετά την κλήση με τον Πούτιν ενημέρωσε τον Ζελένσκι και τον Μακρόν, καθώς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ — κανείς εκ των οποίων δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις, ούτε έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει δημοσίως τη συνομιλία.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης πως το Βατικανό, δια του Πάπα, εξέφρασε ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
«Ας ξεκινήσει η διαδικασία», πρόσθεσε ο Τραμπ, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο.
Το Βατικανό δεν απάντησε άμεσα στα ερωτήματα που έγιναν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο την Τετάρτη, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ανήρτησε στο X το εξής μήνυμα: «Η Αγία Έδρα είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε οι εχθροί να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, για να ξαναδοθεί στους λαούς η αξιοπρέπεια που τους αξίζει: η αξιοπρέπεια της ειρήνης».
«Με την καρδιά στο χέρι, απευθύνομαι στους ηγέτες των εθνών: ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε, ας διαπραγματευτούμε!» πρόσθεσε.
Πηγή: NetGreeks
Κάντε εγγραφή στην σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα πρώτοι!