Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς κλιμακώνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η υπομονή τους εξαντλείται.
Ο Μακρόν, ο Στάρμερ και ο Κάρνεϊ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν αδρανείς, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα.

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά προειδοποίησαν σήμερα ότι οι χώρες τους δεν πρόκειται να παραμείνουν αδρανείς απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μέτρα, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και δεν άρει τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η επίμονη άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους είναι απαράδεκτη» και ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ.
Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μέσω της βρετανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και απειλούν τόσο τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους όσο και την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής. «Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες κυρώσεις», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Οι τρεις ηγέτες τόνισαν ακόμη ότι είναι «αποφασισμένοι να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία ενός παλαιστινιακού κράτους» στο πλαίσιο της «λύσης των δύο κρατών».
Επιπλέον, ο Μακρόν, ο Στάρμερ και ο Κάρνεϊ απηύθυναν έκκληση προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Όπως υπογραμμίζουν, «η στυγερή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου χτύπησε το Ισραήλ ανηλεώς. Πάντα υπερασπιζόμασταν το δικαίωμά του να προστατεύει τους πολίτες του από την τρομοκρατία. Ωστόσο, η τρέχουσα κλιμάκωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αναλογική».
Οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Η επίτευξη εκεχειρίας, η απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και μια βιώσιμη πολιτική λύση αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για να τερματιστεί το δράμα των ομήρων και των οικογενειών τους, να ανακουφιστεί ο δοκιμαζόμενος πληθυσμός της Γάζας και να μπει τέλος στον έλεγχο της περιοχής από τη Χαμάς», υπογράμμισαν.
Στη συνέχεια, οι ηγέτες επισήμαναν πως «είναι κρίσιμο οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα», τονίζοντας ότι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι η μοναδική διαδρομή προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Για την ιστορία
Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.218 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες ισραηλινές πηγές. Από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν όμηροι, εκ των οποίων 34 έχουν θεωρηθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική εκστρατεία, με τις επιχειρήσεις στη Γάζα να προκαλούν —σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοιχεία που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα— τον θάνατο τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.
Η πολιορκία της Γάζας έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού, λόγω της έλλειψης τροφίμων, νερού και ιατρικής περίθαλψης. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία και τη διευκόλυνση της πρόσβασης βοήθειας, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακο.
Στις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ διέκοψε πλήρως την είσοδο κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα εντατικοποίησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, τόσο από αέρος όσο και στο έδαφος. Οι επιθέσεις επανεκκίνησαν στις 18 Μαρτίου, έπειτα από δίμηνη ανακωχή, με στόχο —σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου— να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξουδετέρωση της οργάνωσης.
Πηγή: NetGreeks
Κάντε εγγραφή στην σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα πρώτοι!